Sałatka makaronowa z tuńczykiem, pieczoną papryką i oliwkami
Przepis na sałatkę makaronowa z tuńczykiem znalazłam kiedyś na blogu Ash Gluten Free. Ten przepis to inspiracja, zmieniłam kilka rzeczy. Zmiana podyktowana była raczej dostępnością innych produktów w mojej spiżarce, niż zamierzona :)
Składniki:
kubek makaronu (na dwie porcje, kształt dowolny, najlepiej pasują kokardki, penne, muszelki)
puszka tuńczyka w kawałkach (obojętnie czy w oleju, czy w wodzie)
1 czerwona pieczona papryka obrana ze skórki
kilka czarnych oliwek
łyżka kwaśnej śmietany (może być majonez, oliwa...)
pół łyżeczki hot madras curry (lub zwykłego)
sól i pieprz do smaku
Najpierw upiec paprykę aż skórka będzie czarna, ostudzić, ściągnąć skórkę. Makaron ugotować al dente, ostudzić. Następnie wymieszać makaron, pokrojoną w większe kawałki paprykę, oliwki całe lub pokrojone, dodać śmietanę (lub zastępnik), przyprawy, wymieszać. Ot, i cała filozofia.
Wszystkim ewentualnym czytelnikom życzę Wspaniałego i Smacznego Roku 2015 :)
Bardzo lubię sałatki z makaronem, są sycące :)
OdpowiedzUsuń