Piczeń rzymska z indyka w garnku rzymskim





Składniki na naczynie o poj. 2,5 L (taka gliniana keksówka):

500 g mielonego mięsa z indyka
ugotowana włoszczyzna z bulionu (marchewka, seler, por, pietruszka)
1 cebula starta (lub dymka wraz z posiekanym szczypiorem)
2 ząbki czosnku zgniecione
2 jaja ugotowane na twardo
1-2 jaja całe surowe
bułka tarta
sól, pieprz, przyprawa do mięsa

Włoszczyznę rozdrobnić w malakserze, dodać do mielonego mięsa, dodać cebulę, czosnek, jaja surowe, tyle bułki tartej, żeby można było formować masę jak na kotlety (masa nie może być zbyt rzadka i kleista). Wyrobić rękoma. Doprawić solą i przyprawami (ja miałam akurat gotową przyprawę do mięsa bez glutaminianu sodu, w której była gorczyca, różne pieprze, borówki, tymianek). Wymieszać ponownie.
Uprzednio namoczone na 15 min naczynie gliniane można wyłożyć papierem do pieczenia, ale nie trzeba (ja nie wykładałam, gdyż pieczeń ładnie odchodzi od ścianek po upieczeniu). Na dno wyłożyć część masy, dobrze ucisnąć, położyć wzdłuż dwa jaja na twardo (obrane ze skorupek :)), przykryć pozostałą masą. Wierzch posmarować oliwą lub masłem. Piec około godziny w 200 st., zależnie od piekarnika.

Gotowanie i pieczenie w naczyniach glinianych II edycja

Komentarze

Popularne posty