Sirene - ser bałkański zapiekany z pomidorami
I kolejny przepis kuchni bułgarskiej:
PRZYGOTOWANIE:
SKŁADNIKi:
kostka 150-200g białego sera typu bałkańskiego (owczego, fety...)
1 pomidor
2 jaja
czubryca
1 pomidor
2 jaja
czubryca
dżodżen (bułgarska mięta)
sól
pieprz
ew. odrobina oliwy
sól
pieprz
ew. odrobina oliwy
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować 2 średnie kokilki żaroodporne, wysmarować je oliwą. Na dno kokilek rozkruszyć ser - dobrze żeby był zwarty, nie za bardzo rozwodniony. Na to wkroić pomidor (pół pomidora na każdą kokilkę, pomidor może być pokrojony w kostkę albo półplasterki). Każdą zapiekankę posypać szczyptą czubrycy i dżodżenem. Następnie na wierzch wbić surowe jajo, posolić, popieprzyć. Można skropić oliwą.
Tak przygotowane kokilki wstawić na 25 min. do gorącego piekarnika.
Tak przygotowane kokilki wstawić na 25 min. do gorącego piekarnika.
Komentarze
Prześlij komentarz