Algierska zupa tymiankowa - Hrira b'z-za'ter

Powoli zbieram swoje przepisy z innych serwisów kulinarnych i przenoszę je do swojego bloga.

Przepis na tę zupę znalazłam w książce kucharskiej z Algierii - Cuisine algerienne, aut. Fatima Zohra Bouayed.

Składniki na 2 porcje:

1 cebula
1 łyżeczka ghee (masło klarowane) lub oliwy
szklanka wody lub bulionu
1 pomidor
2 łyżki czerwonego pesto lub pomidorów w proszku lub koncentratu
1 ząbek czosnku (lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub w płatkach)
wkładka (opcjonalnie) - kasza kuskus, bulgur lub makaron razowy, może być nawet ryż
1/2 łyżeczki ras-el-hanout
sól
tymianek świeży - kilka gałązek (może być suszony - ok. 1 łyżeczki)

PRZYGOTOWANIE:

Na łyżeczce ghee zeszklić pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę. Dodać ras-el-hanout, chwileczkę podsmażyć. Wlać wodę lub bulion, dodać pokrojonego w kostkę pomidora, pesto lub koncentrat pomidorowy, wyciśnięty lub drobno pokrojony czosnek, dobrze wymieszać. Dosolić do smaku, dodać drobno pokrojony tymianek i wybraną "wkładkę". Gotować do miękkości wybranej "wkładki" - ja dorzuciłam garść makaronu.

WSKAZÓWKI I UWAGI:

Oczywiście można nie dodawać ghee i dusić cebulę na samej oliwie, będzie mniej tłusta.

W przepisie oryginalnym dodaje się także ziemniaki, ja wolałam inną "wkładkę".

Podane ilości przypraw są orientacyjne i przystosowane do polskiego podniebienia. Kto woli jeszcze bardziej aromatyczne i pikantne, może zwiększyć ilość przypraw wedle własnego smaku :)

Komentarze

Popularne posty