Chleb marokański z semoliny
Chleb z dodatkiem drożdży, z semoliny, czyli drobno mielonego ziarna pszenicy twardej (grano duro). Pasuje do dań kuchni śródziemnomorskiej.
PRZYGOTOWANIE:
SKŁADNIKI: MAŁY CHLEBEK NA 2-4 PORCJE
200 g drobnej semoliny
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru lub fruktozy
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka drożdży piekarskich (zwykłych, nie suchych)
100 ml ciepłej wody
opcjonalnie: zioła (tymianek), czarnuszka, kminek...
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru lub fruktozy
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka drożdży piekarskich (zwykłych, nie suchych)
100 ml ciepłej wody
opcjonalnie: zioła (tymianek), czarnuszka, kminek...
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypać semolinę, dodać sól, cukier, oliwę. Drożdże piekarskie rozpuścić w podgrzanej wodzie i dodać do semoliny. Wymieszać palcami tak, aby otrzymać mieszankę o konsystencji piasku. Dodawać stopniowo wodę, zagnieść ciasto, wyrabiać ręką ok. 10-15 min., uformować kulkę, zostawić na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Gdy ciasto wyrośnie, uderzyć w nie dłonią, powyrabiać chwilę, uformować w spłaszczoną kulkę grubości ok. 2-3 cm, ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, ponownie zostawić do wyrośnięcia na 30 min.
Po tym czasie włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec 20 min. w temp. 210°C.
Gdy ciasto wyrośnie, uderzyć w nie dłonią, powyrabiać chwilę, uformować w spłaszczoną kulkę grubości ok. 2-3 cm, ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, ponownie zostawić do wyrośnięcia na 30 min.
Po tym czasie włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec 20 min. w temp. 210°C.
WSKAZÓWKI I UWAGI:
Na zdjęciu chlebek bez dodatków. Niewielką ilość ziół można dodać wedle uznania w trakcie drugiego wyrabiania.
Źródło/autor przepisu: Domowy chleb / Yvan Cadiou. - Świat Książki, 2009.
Komentarze
Prześlij komentarz