Akcja kulinarna Gotowanie i pieczenie w naczyniach glinianych II edycja
Chciałabym wszystkich zaprosić do udziału w akcji kulinarnej Gotowanie i pieczenie w naczyniach glinianych. Akcja potrwa od 15.01 do 15.03 2015.
W ubiegłym roku udało nam się zebrać kilkadzieścia przepisów na dania przyrządzone
w garnkach glinianych. Nie jest to dużo, tym bardziej warto propagować taki
sposób gotowania, który chyba jeszcze nie jest zbyt popularny w naszym
kraju.
Korzyści takiego sposobu gotowania:
- eliminacja zbędnego tłuszczu
- duszenie i pieczenie jest bardziej korzystne dla zdrowia, niż smażenie
- ograniczenie substancji toksycznych pochodzących z teflonu czy aluminium
- niepowtarzalny smak i aromat potraw gotowanych czy pieczonych długo w jednym garnku
- powrót do natury i kuchni przodków, którzy wyrabiali garnki z gliny i w nich zdrowo gotowali
W akcji biorą udział potrawy przyrządzone w takich naczyniach glinianych jak:
- tajine
- garnek rzymski
- kuskusiera
- bułgarski garnek gliniany
- naczynie na czenaki
- cazuela
- naczynia kolumbijskie z czarnej gliny
- oraz wszelkiej maści kokilki, tygielki, patelnie, kociołki oraz różne inne naczynia, która uda Wam się znaleźć wykonane z NATURALNEJ GLINY w których potrawa będzie gotowana/pieczona na gazie, w piekarniku, na ogniu, etc., a nie tylko serwowana. Mogą być szkliwione lub powlekane. Nie mogą to być popularne białe naczynia ceramiczne dostępne w każdym sklepie.
Proszę o wklejenie banera aukcji pod własnym przepisem na blogu.
*
Korzyści takiego sposobu gotowania:
- eliminacja zbędnego tłuszczu
- duszenie i pieczenie jest bardziej korzystne dla zdrowia, niż smażenie
- ograniczenie substancji toksycznych pochodzących z teflonu czy aluminium
- niepowtarzalny smak i aromat potraw gotowanych czy pieczonych długo w jednym garnku
- powrót do natury i kuchni przodków, którzy wyrabiali garnki z gliny i w nich zdrowo gotowali
W akcji biorą udział potrawy przyrządzone w takich naczyniach glinianych jak:
- tajine
- garnek rzymski
- kuskusiera
- bułgarski garnek gliniany
- naczynie na czenaki
- cazuela
- naczynia kolumbijskie z czarnej gliny
- oraz wszelkiej maści kokilki, tygielki, patelnie, kociołki oraz różne inne naczynia, która uda Wam się znaleźć wykonane z NATURALNEJ GLINY w których potrawa będzie gotowana/pieczona na gazie, w piekarniku, na ogniu, etc., a nie tylko serwowana. Mogą być szkliwione lub powlekane. Nie mogą to być popularne białe naczynia ceramiczne dostępne w każdym sklepie.
Proszę o wklejenie banera aukcji pod własnym przepisem na blogu.
*
Komentarze
Prześlij komentarz