Groszkowa pasta do pieczywa

Cierpię na chroniczny brak "czegoś do chleba", zdrowego i w wersji wege. Dobrym pomysłem są różne pasty do pieczywa. Na początek wypróbuję pastę z zielonego groszku z sezamem, którą miałam przyjemność kiedyś jeść w jednej z izraelskich knajp.



Potrzebujemy:

1 op. mrożonego zielonego groszku
po 1 łyżce sezamu jasnego i czarnego
1 łyżkę oliwy
sól i pieprz do smaku
ewentualnie odrobina soku z cytryny do zakwaszenia

Sezam podprażyć na suchej patelni, cały czas podrzucając lekko, uważać, by nie przypalić. Kiedy zacznie pachnieć, zakręcić gaz, odstawić, ostudzić. Wszystkie składniki zblendować i gotowe :) Przechowywana w lodówce, starczy na 3 dni.

Komentarze

  1. a jakby tak zrobić ze zwykłego grochu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No może i można, ale chyba wtedy będzie bardziej mączysta.:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty