Sirene - ser bałkański zapiekany z pomidorami

I kolejny przepis kuchni bułgarskiej:


SKŁADNIKi:

kostka 150-200g białego sera typu bałkańskiego (owczego, fety...)
1 pomidor
2 jaja
czubryca 
dżodżen (bułgarska mięta)
sól
pieprz
ew. odrobina oliwy

PRZYGOTOWANIE:

Przygotować 2 średnie kokilki żaroodporne, wysmarować je oliwą. Na dno kokilek rozkruszyć ser - dobrze żeby był zwarty, nie za bardzo rozwodniony. Na to wkroić pomidor (pół pomidora na każdą kokilkę, pomidor może być pokrojony w kostkę albo półplasterki). Każdą zapiekankę posypać szczyptą czubrycy i dżodżenem. Następnie na wierzch wbić surowe jajo, posolić, popieprzyć. Można skropić oliwą.

Tak przygotowane kokilki wstawić na 25 min. do gorącego piekarnika.

Komentarze

Popularne posty