Ryba po bengalsku
W tak zimne dni aż chce się zjeść trochę białka.
Do ryby na sposób bengalski potrzebne będą:
1 kg filetów z dorsza bez skóry, pokrojonych na kawałki
2 średnie cebule drobno pokrojone
2 pomidory drobno posiekane
4 zielone chili
1 łyżeczka świeżego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżego czosnku, zmiażdżonego
6 łyżek oleju kukurydzianego
6 łyżek oleju z gorczycy
450 ml wody
mleczko kokosowe (opcjonalnie)
kolendra świeża do dekoracji
Wykonanie:
1. W małej miseczce wymieszać kurkumę i sól.
2. Przyprawami dokładnie obsypać cząstki ryby.
3. Na patelni rozgrzać olej i i usmażyć rybę na złotobrązowo. Zdjąć z patelni i odstawić.
4. Zmiksować chili, imbir, czosnekm cebulę, pomidory oraz olej z gorczycy.
5. Uzyskaną pastę przełożyć na patelnię aż będzie miała złotobrązowy kolor.
6. Zdjąć patelnię z ognia; na paście ułożyć filety z ryby.
7. Ustawić ponownie na ogniu, wlać wodę i dusić na średnim ogniu, bez przykrycia, ok. 15-20 min. Pod koniec można zabielić mleczkiem kokosowym.
8. Gotową potrawę udekorować kolendrą.
Moja ryba wygląda blado, bo z braku pomidorów nie dodałam ich.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia indyjska" Shehzad Husain.
Do ryby na sposób bengalski potrzebne będą:
1 kg filetów z dorsza bez skóry, pokrojonych na kawałki
2 średnie cebule drobno pokrojone
2 pomidory drobno posiekane
4 zielone chili
1 łyżeczka świeżego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżego czosnku, zmiażdżonego
6 łyżek oleju kukurydzianego
6 łyżek oleju z gorczycy
450 ml wody
mleczko kokosowe (opcjonalnie)
kolendra świeża do dekoracji
Wykonanie:
1. W małej miseczce wymieszać kurkumę i sól.
2. Przyprawami dokładnie obsypać cząstki ryby.
3. Na patelni rozgrzać olej i i usmażyć rybę na złotobrązowo. Zdjąć z patelni i odstawić.
4. Zmiksować chili, imbir, czosnekm cebulę, pomidory oraz olej z gorczycy.
5. Uzyskaną pastę przełożyć na patelnię aż będzie miała złotobrązowy kolor.
6. Zdjąć patelnię z ognia; na paście ułożyć filety z ryby.
7. Ustawić ponownie na ogniu, wlać wodę i dusić na średnim ogniu, bez przykrycia, ok. 15-20 min. Pod koniec można zabielić mleczkiem kokosowym.
8. Gotową potrawę udekorować kolendrą.
Moja ryba wygląda blado, bo z braku pomidorów nie dodałam ich.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia indyjska" Shehzad Husain.
Woww w mleku kokosowym z imbirem...dla mnie pycha!
OdpowiedzUsuńByło naprawdę niezłe :)
OdpowiedzUsuń