Kuskus berberyjski
Przepis ten importuję z innego serwisu kulinarnego, który zamieściłam tam zanim stworzyłam swój własny blog.
Składniki na 2-3 porcje
1,5 szklanki wody
koncentrat pomidorowy
1 łyżka przyprawy ras-el-hanout
kilka ziaren kolendry lub pęczek świeżej
1 pierś kurczaka (podwójna)
1 łyżka przyprawy harissa
1 cukinia
1 marchew
1 cebula lub pęczek dymki
4 ząbki czosnku
1 puszka ciecierzycy
pieprz
sól
1 szklanka suchego kuskusu
kostka bulionowa (opcjonalnie)
masło/oliwa (opcjonalnie)
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 20 min | Gotowanie: 30 min
1.
W wodzie rozpuścić koncentrat pomidorowy, dodać przyprawy (jeżeli mamy pęczek świeżej kolendry, związać kilka gałązek i włożyć do wywaru), zagotować, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
2.
W tym czasie przygotować warzywa i mięso: kurczaka pokroić z grubą kostkę, na oddzielnej patelni przysmażyć na oliwie lub maśle, odłożyć. Cukinię i marchewkę pokroić na długie, spore kawałki, podobnie cebulę - także w grubą kostkę, jeśli używamy dymki, to każdą cebulkę na dwie części, czosnek wycisnąć bądź każdy ząbek pokroić na 2 części. Generalnie chodzi o to, by warzywa były pokrojone na większe kawałki, nie w drobną kostkę.
3.
Po 10 minutach wyjąć pęczek kolendry. Dodać mięso, pogotować kilka minut. Pokrojone warzywa dodać do sosu, dodać ciecierzycę, uzupełnić wodę tak, aby ledwo przykryła warzywa i dusić razem 30-40 minut (sprawdzać czy najtwardsze warzywa, czyli marchewka i ziemniak, są już miękkie). W razie potrzeby uzupełniać wodę w wywarze - powinno być go sporo, gdyż po wyłożeniu na talerz podlewamy kuskus tym wywarem. Pod koniec duszenia doprawić solą, pieprzem (i ew. arabskimi przyprawami) wedle własnego gustu.
4.
Przygotować kuskus wg przepisu na opakowaniu. Do wody, w której kuskus będzie pęcznieć, można dodać pół kostki bulionowej do smaku.
5.
Kiedy kasza będzie miękka, wymieszać ją z łyżką masła lub oliwy (opcjonalnie).
6.
Do misy wyłożyć kaszę, podlać wywarem, obłożyć warzywami, wierzch podlać jeszcze kilkoma łyżkami wywaru i posypać łyżką drobno pokrojonej świeżej kolendry.
rada
Zamiast kuskusu, można użyć bulguru. Wszystkie ilości przypraw w przepisie są podane orientacyjnie - każdy musi sam dopasować wg własnego smaku, np. dodać mniej harissy, jeśli nie lubi się bardzo pikantnego smaku.
Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami naczynia zwanego couscoussier, możecie w górej części naczynia umieścić kuskus - przejdzie on aromatami z dania.
Chciałabym takowe mieć :)
Składniki na 2-3 porcje
1,5 szklanki wody
koncentrat pomidorowy
1 łyżka przyprawy ras-el-hanout
kilka ziaren kolendry lub pęczek świeżej
1 pierś kurczaka (podwójna)
1 łyżka przyprawy harissa
1 cukinia
1 marchew
1 cebula lub pęczek dymki
4 ząbki czosnku
1 puszka ciecierzycy
pieprz
sól
1 szklanka suchego kuskusu
kostka bulionowa (opcjonalnie)
masło/oliwa (opcjonalnie)
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 20 min | Gotowanie: 30 min
1.
W wodzie rozpuścić koncentrat pomidorowy, dodać przyprawy (jeżeli mamy pęczek świeżej kolendry, związać kilka gałązek i włożyć do wywaru), zagotować, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
2.
W tym czasie przygotować warzywa i mięso: kurczaka pokroić z grubą kostkę, na oddzielnej patelni przysmażyć na oliwie lub maśle, odłożyć. Cukinię i marchewkę pokroić na długie, spore kawałki, podobnie cebulę - także w grubą kostkę, jeśli używamy dymki, to każdą cebulkę na dwie części, czosnek wycisnąć bądź każdy ząbek pokroić na 2 części. Generalnie chodzi o to, by warzywa były pokrojone na większe kawałki, nie w drobną kostkę.
3.
Po 10 minutach wyjąć pęczek kolendry. Dodać mięso, pogotować kilka minut. Pokrojone warzywa dodać do sosu, dodać ciecierzycę, uzupełnić wodę tak, aby ledwo przykryła warzywa i dusić razem 30-40 minut (sprawdzać czy najtwardsze warzywa, czyli marchewka i ziemniak, są już miękkie). W razie potrzeby uzupełniać wodę w wywarze - powinno być go sporo, gdyż po wyłożeniu na talerz podlewamy kuskus tym wywarem. Pod koniec duszenia doprawić solą, pieprzem (i ew. arabskimi przyprawami) wedle własnego gustu.
4.
Przygotować kuskus wg przepisu na opakowaniu. Do wody, w której kuskus będzie pęcznieć, można dodać pół kostki bulionowej do smaku.
5.
Kiedy kasza będzie miękka, wymieszać ją z łyżką masła lub oliwy (opcjonalnie).
6.
Do misy wyłożyć kaszę, podlać wywarem, obłożyć warzywami, wierzch podlać jeszcze kilkoma łyżkami wywaru i posypać łyżką drobno pokrojonej świeżej kolendry.
rada
Zamiast kuskusu, można użyć bulguru. Wszystkie ilości przypraw w przepisie są podane orientacyjnie - każdy musi sam dopasować wg własnego smaku, np. dodać mniej harissy, jeśli nie lubi się bardzo pikantnego smaku.
Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami naczynia zwanego couscoussier, możecie w górej części naczynia umieścić kuskus - przejdzie on aromatami z dania.
Chciałabym takowe mieć :)
Komentarze
Prześlij komentarz