Paratha z kozieradką

Składniki na Parathę z kozieradką (2 szt. duże lub 4 małe):



  • szklanka mąki atta (lub pół szklanki zwykłej mąki i poł szklanki pełnoziarnistej pszennej)
  • duża łyżka roztopionego ghee
  • łyżka rozdrobnionej suszonej kozieradki (methi)
  • mąka do podsypania
  • płaska łyżeczka soli
1. W misce wymieszać mąki, sól, powoli dodawać tyle wody, aby powstało zwarte, sprężyste, nie klejące się do rąk ciasto. Ja dodaję "na oko", jest to naprawdę mała ilość wody.
2. Zagnieść sprężyste, nie klejące się do rąk ciasto. Przygotować deskę, wałeczek, trochę mąki do podsypania, masło ghee, kozieradkę.
3. Wałkować dość cienko placuszki, smarując cienko ghee, następnie posypać kozieradką.
4. Złożyć placuszek na 4, ponownie rozwałkować.
5. Składać placki w harmonijkę, następnie zwijając w ślimaczka :) I znów rozwałkować. Takie postępowanie, podobnie jak z ciastem francuskim, daje efekt rozwarstwienia.
5. Rozgrzać płaską patelnię, np. do naleśników lub tava, posmarować cienko ghee. Smażyć krótko po obu stronach - gdy placek zacznie się wybrzuszać i nabierać brązowych plamek, należy go przewrócić. Zbyt długie przysmażanie powoduje, że placki są twarde, wysuszone czy spalone. Ja mam niestety tendencję do zbytniego przypiekania, ale walczę z tym :)

W oryginalnym przepisie parathy są jeszcze bardziej tłuste, ja wolę dać mniej masełka.

Smacznego!






Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty