Zapiekane pomidory z estragonem po prowansalsku
Mesdames et Monsieurs, et voila:
Chodzi za mną lekka kuchnia śródziemnomorska. W książce "Aimer la cuisine de Provence" znalazłam przepis, który mnie zaciekawił - jest bardzo prosty, szybki, smaczny i efektowny. Jest nawet na okładce:
Są to zapiekane pomidory z ziołami, w tym przepisie - ze świeżym estragonem.
Możemy zapiec wszelkie rodzaje rodzaje pomidorów, u mnie są to pomidorki cherry. Na małą przystawkę pasuje. Na większe imprezy z większą ilością osób najlepiej pasowałyby chyba "coeur de boeuf" - bawole serca, pieczone na dużej blasze.
Wykorzystałam świeży estragon, ale może być też suszony.
Składniki:
1 opak. 250 g pomidorków cherry
kilka gałązek świeżego estragonu (lub łyżeczka suszonego)
oliwa z oliwek
pieprz i sól
W niewielkiej foremce rozłożyć przekrojone na pół pomidory, podlać oliwą, po wierzchu także. Oprószyć solą i pieprzem. Porozkładać na wierzchu gałązki estragonu lub posypać suszonym. Zapiekać 40 min w 180 st. C.
Nic bardziej prostego.
Propozycje podania:
Ja podałam to danie jako dodatek warzywny do kurczaka duszonego z estragonie :) Przepis na blogu.
Można podać na ciepłą kolację z zapieczoną lub świeżą bagietką, wygarniając aromatyczną oliwę z dna naczynia.
Można tworzyć wariacje, np. zapiec z ząbkami czosnku..... i moje następne pomidory po prowansalsku będą właśnie z czosnkiem :)
Pomidorki wyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuń