Curry z ziemniaków i ciecierzycy

Ziemniaki już trochę u mnie leżały i prosiły o wykorzystanie, więc zrobiłam tę prostą, ale sycącą potrawę kuchni indyjskiej.



Proporcje na 4, a nawet 6 osób - będzie potrzebny spory garnek. Składniki podaję w kolejności dodawania:

2 łyżki masła klarowanego
1 duża cebula pokrojona w średnią kostkę
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
kawałek świeżego imbiru wielkości orzecha włoskiego, starty (lub 2 łyżeczki sypkiego)
1 i 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
4 łyżeczki curry
1 łyżeczka pieprzu cayenne
2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka nasion gorczycy białej lub czarnej
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
liście curry (opcjonalnie)
4 duże ziemniaki pokrojone w średnią kostkę
sok z połowy cytryny (albo nieco mniej)
1 puszka ciecierzycy
1 szklanka wody
1 puszka pomidorów krojonych (oczywiście mogą być świeże, jeśli są dobre)
1 puszka mleka kokosowego
świeża kolendra do posypania (opcjonalnie)

Rozgrzać w garnku masło, wrzucić cebulę, czosnek i imbir, chwilę dusić i po kolei dodawać wszystkie wymienione przyprawy sypkie, chwilę posmażyć, dodać ziemniaki, dobrze wymieszać z masalą (przyprawami), dodać ciecierzycę, wodę, pomidory. Gotować przez ok. 20 min., odkryć i dodać mleko kokosowe. Gotować razem aż do miękkości ziemniaków i lekkiego wyparowania płynów, mi to zajęło około godziny.
Curry wyszło dość pikantne, ale można to regulować :)

Podawać z pieczywem indyjskim lub ryżem basmati.

Komentarze

Popularne posty