Chlebek naan z patelni z czosnkiem i pietruszką

Szybki przepis na chlebki naan (4 sztuki małe):


125 g mąki pszennej

150 g jogurtu greckiego

1/2 łyżeczki soli

5 g proszku do pieczenia

25 g masła

2 ząbki czosnku

kilka gałązek pietruszki

Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, dodać jogurt, zagnieść ciasto - musi być sprężyste, odchodzić od palców, jeśli jest za rzadkie i zbyt kleiste to dodać mąki. Podzielić na 4 części, każdą wałkować na dowolny kształt, ja wolę owalny. Na ganku roztopić masło, dodać do niego czosnek i pietruszkę, dosłownie chwilę smażyć, aby nie przypalić czosnku, bo zgorzknieje. Odłożyć. Na patelni upiec placki z każdej strony, dociskając. Jeszcze ciepłe smarować roztopionym masłem z czosnkiem i pietruszką. Najlepsze są na ciepło.

Uwagi:

Zamiast pietruszki, można użyć innych ziół świeżych lub suszonych, np. kolendry.

Na kanale Kuzyn Hindus na YT p. Viren poleca używać mąki typu 650. U mnie to była Szymanowska, a więc niższy typ.


Komentarze

Popularne posty