Chlebek naan z patelni z czosnkiem i pietruszką
Szybki przepis na chlebki naan (4 sztuki małe):
125 g mąki pszennej
150 g jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki soli
5 g proszku do pieczenia
25 g masła
2 ząbki czosnku
kilka gałązek pietruszki
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, dodać jogurt, zagnieść ciasto - musi być sprężyste, odchodzić od palców, jeśli jest za rzadkie i zbyt kleiste to dodać mąki. Podzielić na 4 części, każdą wałkować na dowolny kształt, ja wolę owalny. Na ganku roztopić masło, dodać do niego czosnek i pietruszkę, dosłownie chwilę smażyć, aby nie przypalić czosnku, bo zgorzknieje. Odłożyć. Na patelni upiec placki z każdej strony, dociskając. Jeszcze ciepłe smarować roztopionym masłem z czosnkiem i pietruszką. Najlepsze są na ciepło.
Uwagi:
Zamiast pietruszki, można użyć innych ziół świeżych lub suszonych, np. kolendry.
Na kanale Kuzyn Hindus na YT p. Viren poleca używać mąki typu 650. U mnie to była Szymanowska, a więc niższy typ.
Komentarze
Prześlij komentarz