Kugel z batatów, pasternaku i marchewki - przepis kuchni żydowskiej

Kuchnia indyjska trochę mi się znudziła, więc eksploruję ostatnio w regionie Morza Śródziemnego. Oczywiście eksploruję tylko palcem po mapie, ewentualnie po książkach kulinarnych z tamtejszych stron.
Marzy mi się Jerozolima, Hajfa, Morze Martwe....

Narazie jednak chciałabym zaproponować danie, która można przyrządzić jako dodatek warzywny do dania głównego lub danie samo w sobie. Jest to rodzaj zapiekanki, babki na słodko.



Składniki na 2-4 porcje:

1 cebula
1 batat
2 marchewki
1 pasternak
1 jabłko
sól, pieprz
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki masła/ghee/oliwy/oleju kokosowego (do wyboru)
4 łyżki jakiegoś słodzika - brązowy cukier, miód, syrop z agawy...
1 jajo
1-2 łyżki mąki
kilka łyżek wody

Batat, marchew, cebulę i jabłko poszatkować w robocie kuchennym. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić poszatkowane składniki. Podlać kilkoma łyżkami wody, dusić do miękkości. Odstawić, przestudzić.
Przyprawić mieszankę solą, pieprzem, cynamonem, gałką, słodzikiem, dobrze wymieszać. Dodać jajo i mąkę, dobrze wymieszać. Masę przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wierzch można spryskać oliwą, wtedy ładnie się przyrumieni. Piec 45 min w temp. ok. 180 stopni.


Komentarze

Popularne posty