Karotenowa bomba, czyli o batatach

Bataty, czy też pataty to dość mało wykorzystywane u nas warzywo. A niesłusznie, bo słodkie ziemniaki mają sporo dobroczynnych właściwości.




Bataty uspokajają kapha. Ze względu na dużą ilość błonnika, mogą być spożywane przez osoby z problmami trawiennymi i niedostatecznym pasażem jelitowym. Wspierają trawienie i są bogate w węglowodany złożone. Tym samym można wykorzystywać je w diecie Montignac. IG batatów to 54, podczas gdy gotowany zwykły ziemniak ma aż 95. Ilość kalorii w 100g batatów to 86 kcal.
Słodkie ziemniaki są bogate w beta-karoten. W Afryce, gdzie niedobór witaminy A jest poważnym problemem zdrowotnym, kładzie się nacisk na duże uprawy batatów.
Słodkie ziemniaki są moczopędne, co przeciwdziała nadmiarowi płynów u kapha, za to może powodować wysuszenie u ludzi typu vata.

Mnie najlepiej smakują w formie zapiekanek, lub po prostu pieczone na folii, obtoczone w oliwie i przyprawach.
Nie bójmy się batata :)

Komentarze

  1. W Australii słodkie ziemniaki są bardzo popularne. Tutaj generalnie jest duże nastawienie na zdrowe odżywianie... Ja lubię puree z masełkiem z tych ziemniaków :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty