Seler - dobroczynne warzywo

A to feler, westchnął seler...



Wczoraj było danie z selera, a dziś garść informacji o jego właściwościach.
Seler zawiera sporo korzystnych dla zdrowia pierwiastków, głównie potas i fosfor, ma także dużo witaminy C. Seler ma silny zapach ze względu na stężenie hormonów roślinnych  i obecność olejków eterycznych.
Warzywo to tonizuje układ nerwowy, działa diuretycznie przyczyniając się do wydalenia złogów i kamieni z układu moczowego, walczy z nadciśnieniem, działa przeciwartretycznie, wspomaga wątrobę, jest świetne dla odchudzających się (100 g selera to tylko 15 kcal). Dla osób stosujących dietę Montignac: seler surowy (korzeń) IG 35, gotowany IG 85, naciowy IG 15.

Kilka tricków prozdrowotnych:
  • szklanka soku z selera z łyżeczką miodu, wolno wypita przed posiłkiem, skutecznie zmniejszy apetyt
  • taka sama mieszanka wypita przed snem pomaga się zrelaksować i walczy z bezsennością
  • bulion ugotowany na bazie selera i marchwi oczyszcza skórę i pomaga się pozbyć trądziku (wypróbowałam na sobie) 
Zaopatrzmy się więc w sokowirówki i do dzieła :)

Komentarze

  1. Witam,
    Nie mogę znaleźć Twojego adresu mailowego na blogu a zależy mi na kontakcie w sprawie współpracy. Prośba o kontakt na: kontakt@blog-media.pl
    Pozdrawiam
    Ania z BLOGmedia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty