Bigos wegetariański z jałowcem
Nie znam się za bardzo na polskiej kuchni, ale zawsze lubiłam kiszonki, ze względu na ich właściwości (dużo witaminy C, bakterie probiotyczne...). Nastały jesienne chłody i zatęskniłam za czymś swojskim. Kupiłam przepyszną kapustę kiszoną w słoiku. Była tak wydajna, że postanowiłam zdradzić na chwilę kuchnię egzotyczną na rzecz polskiej, i zrobić bigos, albo coś "a la bigos".
Inspirowałam się przepisem z książki "Dzika kuchnia" Łukasza Łuczaja.
Ingrediencje:
Inspirowałam się przepisem z książki "Dzika kuchnia" Łukasza Łuczaja.
Ingrediencje:
- pół kilo kapusty kiszonej (prawdziwej kiszonej, nie kwaszonej, która jest z dodatkiem octu)
- szklanka wody
- 1 duża cebula
- garść suszonych lub wędzonych śliwek
- 2-3 parówki sojowe
- garść grzybów leśnych świeżych lub suszonych (uprzednio namoczonych)
- 10 ziaren jałowca
- 5 owoców tarniny (opcjonalnie)
- kminek mielony
- sól i pieprz
Komentarze
Prześlij komentarz