Ciągle ta szarlotka, i sernik, i szarlotka....nuda, czas na coś innego. Lubię ciasta zwarte, bez kremów, czekolady, za to uwielbiam ciasta z owocami.
Po raz pierwszy w życiu zrobiłam ciasto z borówkami. Ciasto ma cytrynowy aromat, co wg mnie bardzo tu pasuje. Inspirowałam sie różnymi przepisami z internetu.
Ciasto z borówkami, cytryną i kruszonką
Składniki na ciasto
·
300 g borówek
· 180 g mąki pszennej (nieco ponad szklanka)
·
160 g masła
· 200 g cukru
·
2 jajka
·
2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
1/4 łyżeczki soli
·
skórka otarta z 1 cytryny
·
sok z 1/2 cytryny
· 2 łyżki mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
· Składniki na kruszonkę
· 40 g cukru
· 50 g masła
· 50 g mąki
Zaczęłam od zrobienia kruszonki - wszystkie składniki wymieszać między palcami do uzyskania konsystencji piasku, nie zagniatać, to ma być takie sypkie.
Teraz ciasto właściwe - masło, cukier i
skórkę z cytryny utrzeć, dodać
jajka, ucierać do połączenia się składników. Następnie dodać cukier waniliowy, mleko, proszek do pieczenia, sól i sok z
cytryny, ponownie poucierać. Dodać mąkę - ciasto ma być gęściejsze, nie bardzo rzadkie. W razie potrzeby zagęścić mąką lub rozrzedzić mlekiem. Dodać borówki i delikatnie wymieszać.
Przełożyć ciasto do formy (u mnie głębsza okrągła forma o średnicy 21 cm), wyrównać. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 60 minut na złoty kolor. Wyjąć, ostudzić. Ciasto jest wg mnie lepsze na drugi dzień.
Uwagi: następnym razem dodam nieco więcej mąki i jajek (i ew. mleka, jeśli byłoby za gęste). Mam wrażenie, że z tą ilością masła, a małą ilością mąki ciasto jest trochę zbyt tłuste. Cukier biały można zastąpić cukrem brązowym, ksylitolem, erytrytolem. Ale osobiście uważam, że duża ilość erytrytolu w daniu (szklanka - to dużo) daje jakiś chemiczny, sztuczny posmak.
Komentarze
Prześlij komentarz