Ciągle ta szarlotka, i sernik, i szarlotka....nuda, czas na coś innego. Lubię ciasta zwarte, bez kremów, czekolady, za to uwielbiam ciasta z owocami.  

Po raz pierwszy w życiu zrobiłam ciasto z borówkami. Ciasto ma cytrynowy aromat, co wg mnie bardzo tu pasuje. Inspirowałam sie różnymi przepisami z internetu.



Ciasto z borówkami, cytryną i kruszonką


Składniki na ciasto

·         300 g borówek

·         180 g mąki pszennej (nieco ponad szklanka)

·         160 g masła

·         200 g cukru

·         2 jajka

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         1/4 łyżeczki soli

·         skórka otarta z 1 cytryny

·         sok z 1/2 cytryny

·         2 łyżki mleka

       2 łyżeczki cukru waniliowego

·         Składniki na kruszonkę

·         40 g cukru 

·         50 g masła

·         50 g mąki


Zaczęłam od zrobienia kruszonki - wszystkie składniki wymieszać między palcami do uzyskania konsystencji  piasku, nie zagniatać, to ma być takie sypkie.

Teraz ciasto właściwe - masło, cukier i skórkę z cytryny utrzeć, dodać jajka, ucierać do połączenia się składników. Następnie dodać cukier waniliowy, mleko, proszek do pieczenia, sól i sok z cytryny, ponownie poucierać. Dodać mąkę - ciasto ma być gęściejsze, nie bardzo rzadkie. W razie potrzeby zagęścić mąką lub rozrzedzić mlekiem. Dodać borówki i delikatnie wymieszać.

Przełożyć ciasto do formy (u mnie głębsza okrągła forma o średnicy 21 cm), wyrównać. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 60 minut na złoty kolor. Wyjąć, ostudzić. Ciasto jest wg mnie lepsze na drugi dzień.


Uwagi: następnym razem dodam nieco więcej mąki i jajek (i ew. mleka, jeśli byłoby za gęste). Mam wrażenie, że z tą ilością masła, a małą ilością mąki ciasto jest trochę zbyt tłuste. Cukier biały można zastąpić cukrem brązowym, ksylitolem, erytrytolem. Ale osobiście uważam, że duża ilość erytrytolu w daniu (szklanka - to dużo) daje jakiś chemiczny, sztuczny posmak.


Komentarze

Popularne posty